Followers

Friday, August 20, 2010

eh... yang nie sape oder?


kat tempat kerja gua, waktu beroperasi adalah 24 jam dan waktu bekerja dibahagikan kepada 3 shif. yang bershif pagi dan bershif malam waktu berbuka dan tempat berbuka adalah ikut suke hati kome lah nak berbuka kat mana.. tetapi bagi yang bershif petang tempat berbuka puasa ada dua pilihan saja. kat bilik rehat atau kat mana ko tengah berdiri atau duduk time azan berkumandang.

kebiasaannya kitorang ada 2 orang standby yang diberi tugas untuk membeli makanan berbuka puasa yang telah diorder oleh budak budak shif petang. ini adalah kerana kat tempat koje kitorang tak der kantin. rehat pulak kekadang tak dapat kerana keperluan tugas.

tugas standby nie senang jer. ambik senarai order dan duit.. pegi bazar romadhan beli apa yang telah diorder pastu sampai tempat koje agih agih kan order sapa yang punya.. dan hantarkan order tu kepada tuan punya order tersebut seandainya dia tak sempat ambil sendiri barang order dia.. so.. simple kan..

so hari nie gua punya shif abis kul 4:30 petang. standby tukang beli order pulak tinggal sorang jer. yang sorang lagi tu missing in action. so gua dipaksa untuk mengantikan standby yang missing in action tu kerana bos gua dengki tengok yang gua sedang asyik melayan blog dengan kaki diatas meja..

"assalammualaikum tuanku .. apakah sudi kiranya tuanku menemani si Ina untuk membeli barangan order tersebut".. begitu lah lebih kurang ucapan boss gua kepada gua..perlahan lahan gua pijak bucu meja dengan kedua dua kaki sambil menolak kerusi gua yang beroda kebelakang.. gua berdiri sambil membetulkan spenda yang terselit dan gua jawab  ... "malas ah"..

lepas pung pang pung pang lebih kurang .. gua pun bersetuju bercouple dengan  Ina. (gua kasi link sikit tang nama ina tu kasi lu orang kenal sama dia..hihihi).

jam 3:30ptg kitorang dah sampai bazar romadhan.. kena pergi awal kalau tak takut tak sempat.. tapi kalau dah pergi awal paham paham aje la.. peniaga2 pun baru nak susun2 barang .. mula la kitorang cari satu satu mengikut senarai order. nasi kerabu ayam, nasi tomato, popia goreng, bihun goreng, puding jagung, bla bla bla.. last sekali limas..

kakak jual kueh yang ada jual kueh limas baru tengah nyusun nyusun kueh mueh die.. kitorang pun mencelah sekali.. beg plastik yang ina kendong dari tadi dia letakkan atas meja kakak tu.. lepas dah beli kueh mueh segala kitorang pun angkat beg plastik tersebut dan terus bergerak ke kereta..

sampai kat tempat kerja ngam ngam pukul 4:30, kitorang pun mula la meng agih kan order tersebut mengikut pemunyanya.. tetapi... jeng jeng jeng..

Ina - "abang man!"
Gua - "naper?"
Ina - "nie saper yang order" (sila rujuk gambar)

15 minit lepas tu

Kakak jual kueh - "laa... patut la tak der.. akak pun was was jugak tadi, sebab rasanya belum siap lagi disusun kueh tu"..






p/s: ina kueh seketul yang ko belasah tu tak yah bayo dia sedekah .. hahahha

7 suara:

azziemma said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wei mentang2 dapat kuar ngan ina sombong bangat,aku nak order popia basah nape tak angkat tipon (nak baca ayat last tu lu kena jerit skit br dapat aura gua )....ina tak pose eh...

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ima >
lor.. sori gua tak perasan tadi.. gua time koje hp mode silent..

Ina sebakkan hati gua dalam kereta tadi.. dia cakap sori dia nak minum air jambu tu.. kalau abg man tak posa pun ina takkan kongsi punya.. kejam betul perangai..



.

h a n i e said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha..mesti kakak tu gelabah puyuh kuih dia hilang..

aleen adela akoo ^_* said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eceh,cube esok ngedate ngan wa plak g beli juadah berbuka.ye bang?muahahah!

GaDis CoMeL said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

esok lu teman gua pegi bazar ramadhan nak tak? hehe

–•-•»(•°whØØþ whØØþ€€°•)«•-•– said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tu la....pi dlm terpaksa...huhuhuhu...

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hanie >
akak tu terpinga pinga jer..


aleen >
gua no hal.. kang buleh kita bawak balik payung akak tu pulak.. hahaha..


gadis comel >
nak nak.. aisey terlambat baca komen pulak..


whoop >
bukan terpaksa.. eksited sebenarnya.. heh...