Followers

Wednesday, September 29, 2010

tukar wallpaper komputer 1malaysia

nie untuk kengkawan gua...

ok gua nak cerita sikit pasal ragam pemunya komputer 1malaysia nie..

hari pertama dapat komputer 1malaysia setelah penantian yang mendebarkan selama dua minggu kekadang lebih kekadang awal.. masalah pertama ialah nak sambung ke internet.. ok yang nie settle.. mungkin tukang hanto komputer tu dah terangkan.. hanya pastikan modem on dan lampu wifi kat komputer tu menyala .. setting untuk id ngan password semua dah siap bikin..

masalah kedua = sesetengah tu pening camna nak aktivkan nombor siri window.. asyik kuar not genuine je.. dok masuk nombor kat belakang komputer tu macam dalam kertas cara cara tu .. tapi tak boleh gak.. tapi last last baru tahu puncanya tak online dulu sebelum masukkan nombor siri.. ok ini pun dah settle..

masalah ketiga = nak tuko wallpaper pulak tak buleh.. haa... yang masalah nie yang gua nak ceritakan kasi faham..

window starter nie kira window yang simple.. tak berat.. kira janji boleh start main jer.. kira tak kisah la kalau letak kat netbook 1malaysia nie.. takat nak layan internet jer.. apa de hal.. tapi yang jadi halnye nape kudukut sangat bill gate tu sampai yang simple nak tuko wallpaper pun tak buleh..

kita nak jugak antaramuka yang sedap mata memandang ye dak..

ok nie bukan takat kita tuko wallpaper jer tapi kita tuko dia punya theme sekali.. dalam banyak banyak software nie yang gua rasa paling tak banyak songeh..

so klik ke web site nie.. [ klik kat yang gua tulis nie tu ] dan korang akan sampai ke macam gambar dibawah..
p/s: theme dalam web site nie berbayar tau so yang kita nak cuma yang free jer.. so dia ada kasi free tiga theme.. kaler hijau, merah dan biru.. kat situ siap ada tulis FREE THEME - THINK GREEN.. nampak dak ?
yang green, diamond dan amd tu korang download ..  download tiga tiga pun tak pa.. sebab free.. yang lain kalau korang kaya korang download lah..


lepas dah download korang install lah.. nak install macam mana ? klik kat ikon yang korang dah download tu pantu nanti tekan jer next.. tunggu kejap pastu tekan next lagi .. sampai la kuar finish...

lepas dah kuar finish tu kuar ar cam gambo kat bawah.. gambar kat bawah tu gua dah install tiga tiga theme tu.. so boleh lah buat pilihan kaler kaler theme yang ada dan tekan apply.. pastu tekan kat bahagian wallpaper dan pilih lah wallpaper yang ada.. oh ya... nama software nie my color dari site stardock.. so my color nie akan senaraikan semua gambar yang korang save kat komputer korang tu.. so klik wallpaper tu dan lepas pilih gambar tekan apply.. dah settle tu kang klik close le... takkan tu pun nak ajo..












gambar bawah nie contoh theme kaler merah..









bawah nie pulak theme kaler biru..










bawah nie theme yang paling gua suker kaler hijo..









theme kaler hijau nie dia bagi sekali dengan widget cuaca.. pada gua ianya agak menyemakkan.. so kalau korang pun rasa ianya menyemakkan.. klik kat penjuru widget tu dan right klik .. pastu buangkan tanda raet kat autorun tu..





tak de sesaper ke nak tanya gambo wallpaper yang cantik tu gua dapat dari mana?
tak per la gua kabo jugak.. dari sini [ sila klik kat tulisan sini tu]

gambo tengkorak kene tampo tu tak der kat sini yang korang klik tu .. gambo tu gua cari kat tempat lain.. harap maklum..


p/s: nie entry paling panjang gua bikin tau..kalau penerangan rope gini korang tak paham paham jugak.. mau gua sekeh kepala sorang sorang.. tapi bak kata  YB..sabau aje le.. gua sabo je.. 

17 suara:

azziemma said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku first....

citahrudin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sukati nk sekeh-sekeh kepala..igt kitorang tak byr zakat ke? ha? ha?

–•-•»(•°whØØþ whØØþ€€°•)«•-•– said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

abg man org jemu laa ngan wallpaper orang boleh kasi fresh dak? hik hik hik ...leh leee...

–•-•»(•°whØØþ whØØþ€€°•)«•-•– said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wallpaper blog tau...

GaDis CoMeL said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

penerangan panjang lebar, tapi gua still tak paham.



arghhh..

aleen adela akoo ^_* said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

erk,wa rase seolah2 lu sedang mencharut tanpa henti dlm en3 nih.serius wa xpaham psl komputer.on9 je wa tau.hak3

gadisBunga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

siyes guwe tak paham. nanti la guwe baca balik. uhuhuhuh

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nasib baik aku paham settelah baca tiga kali secara perlahan lahan

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

azziemma >
cheh.. gua dapat nombor 9.. tahniah emma..

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

citahrudin >
erk.. gua nampak lu kecik kecik jer..
rase nak cekik cekik pun ade nie.. hahaha..

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

whoop >
buleh jer.. siram jer dengan air pepagi.. kang dia fresh ar..

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

whoop lagi >

ooo..

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gadis Comel >

lu ingat lu sorang je ke yang tak paham.. gua pun sama..

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aleen >

lu dah try tekan Alt+F4 masa baca entry nie.. ada perkataan tersembunyi yang mengeluarkan carutan..

try ar.. tekan Alt kat keyboard tu dan jangan lepas sambil tekan kekunci F4

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gadis Bunga >

jangan kata baca balik .. baca terbalik pun tak tentu paham gua rasa.. hahaha

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

brutalsolo >

ye.. bende bende macam nie kene buat pelan pelan.. macam ngorat gak..

chinoni said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam, bro,
camner nak remove splash screen
"komputer 1 Malaysia" yang kluar masa kita on netbook, sebelum splash screen windows kluar,

TQ