Followers

Saturday, September 25, 2010

number one gua yang first time

waktu gua sekolah sekolah dulu.. gua tak pernah pegang title number one.. dari darjah darjah sampai le ke tingkatan tingkatan.. hatta sewaktu dilahirkan pun gua hanya berjaya menyandang  tempat kedua dalam family..

cuma sekali jer yang gua ingat gua pernah pegang title number one nie.. time tu gua darjah tadika..

ada sukanneka akhir tahun dan gua masuk pertandingan tiup-tepung-carik-duit-syiling-satu-sen-setelah-lari pecut-lintang-pukang.. nama game pun kita dah boleh agak macam mana cara permainannya..

first kat starting point kene lari sekuat hati.. pastu sampai kat pinggan yang ada tepung.. duduk mencangkung tangan taruk kebelakang dan tiup tepung dalam pinggan sampai nampak duit syiling satu sen.. ambik syiling satu sen tu dan bagi pada penjaga garisan.. gua perasan banyak budak ngelat tangan tak taruk belakang.. gua tahu bukan senang nak imbang badan bila nak tiup tepung dengan tangan dibelakang.. ada jugak dua tiga kutu yang tersembam muka dalam tepung time kelam kabut tu..

final live nyer gua menang tempat pertama.. gua lihat mak abah gua bangga giler tengok gua time tu.. gua rasa terharu.. perasaan terharu itu gua dapat rasakan lagi bila time penyampaian hadiah.. seronok rupanya kalau dapat nombor satu nie.. nak membawak ke riak pun ada juga..

malam tu mak gua tolong gua cuci muka dengan minyak kelapa sambil menyatakan rasa tak puas hati dengan hadiah tempat pertama yang gua bolot sensorang .. tak macam budak2 lain yang mana hadiah mereka mak bapak diorang pun dapat merasa sama..

besoknya pakat tersengih jiran jiran bila nengok kemesraan gua dengan mak gua main kejar kejar keliling rumah sambil angkat ranting kayu macam pembawa obor..

kalaulah zaman gua kecik dulu dah ada malaysian book or record, dah tentu gua sandang dua rekod number one.. buat belon chewing gum terbesar pastu salut satu muka dengan chewing gum tu dan buat  talipinggang WWF guna tatu..

tapi gua terpaksa buang tatu gua guna minyak tanah sebab laser belum wujud time tu.. pedih jugak kalau minyak tanah nie digosokkan pada perut..

tapi rasanya lagi pedih ranting kayu yang terlibas kat betis gua masa main kejar kejar dengan mak gua tadi.. uishhh...

hadiah sekotak chewing gum untuk tempat pertama bagi budak tadika memang number one i tell you..



.

11 suara:

six.september =_= said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bongok ahh takkan budak tadika dpt chewing gum kot..

aku dulu dapat tuppaware takpon alat tulis jek

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

six >
hanya cikgu tadika gua jer yang memahami erti kejayaan untuk budak budak tadikanya.. hehehe..

sekolah tadika gua dulu kat Kem Sungai Besi.. key yel..

gadisBunga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah. skolah tadika dlm kem ke? guwe dulu tak tadika. malas. huhuhu

aleen adela akoo ^_* said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ha3,skolah mane yg adiah pi pakat bagi chewing gum 2?paling dasat bagila tupperware ye dak?hahah.asal adiah skolah bagi je tupperware.mencik!

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gadisBunga >
gua tadika tiga bulan jer.. tapi seminggu sebelum abis sekolah gua join balik..

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aleen >

kiranya sekolah tadika gua punya hadiah number one paling rare ar nie.. hahaha.. boleh membawa ke riak perasaan gua sekarang nie.. hahaha

alhena said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cuba tanya cikgu ko, dia penah sekolah tadika tak dulu?tk pnh dgr lagi aku sekolah tadika dapat hadiah chewing gum.

aku dulu dapat pencil box

Mimie.Candy Cane said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hebat la kau dah pandai kunyah chewing gum masa tadika..

*masa drjah 1-3,aku selalu dapat nombor 1-3 dalam periksa,masuk darjah 4 dah buat onar..main no belas2..tak layan dah no 1-3 ni.

nasib baik besar2 ni tak jadi sampah masyarakat..hahahaha

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alhena >
gua dah tak ingat cikgu tadika gua yang mana? tapi kalau tanya mak gua dia ingat lagi la.. sebab dia yang berceramah paling panjang bab hadiah gua tu.. hahaha..


mimie >
bukan takat chewing gum jer yang gua pandai kunyah time tu.. kunyah sirih pun gua pandai jugak..

p/s: tak baik main nombor.. hihihi..

GaDis CoMeL said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha. gua suka kena kejar dengan ranting kayu. ohh.. dem!

one2paii said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mati2 gua ngatkan lu maksudkan tntg gua..baru gua nak bangga..cit..ghupenya lu citer pasal lu tadika..adoiii..baru gua nak feel..heheh